Tenyészszemle és terelés

Kimaxoltuk a mai napot karaktereszt, terelő ösztönpróba és tenyészszemle tekintetében. Előbbi kettőt kiválóra, a küllembírálatot munkavonalas border colliek kategóriájában “tenyészthető” minősítéssel zárt Nexxike. Nagyon ügyes volt, a nap elején kicsit túlságosan is lubickolt a társasági életben, de hihetetlenül stabil idegrendszerű kutya. Nyitott, barátságos mindenkivel, legyen az felnőtt, gyerek, kutya, macska, birka. Igazán lenyűgöz.

A terelő ösztönpróba nem volt betervezve hogy megcsináljuk, nem volt a fejemben hogy azt is ki lehet próbálni. Ott helyben, reggel döntöttem el, hogy ha van lehetőség neki szaladunk. Nexx sosem láttott még ez előtt birkát még messziről sem, és nagyon meg voltam elégedve a reaciójával. Nem félt, nem is támadta őket, próbálta felvenni a fonalat, megérteni mi a feladata. Bár lenne több időm kicsit e téren is képezni őt. Jettel anno sokat jártunk terelni, ő nagyon tehetséges ebben, megcsináltuk a terelő munkavizsgát is, és én legalább annyira élveztem a birkákkal tölött időt. Tigi kb 2 évesen látott először birkát, addigra ő már annyira a nekem való megfelelés bűvkörében élt, hogy a karámban csak ugrándozott ide oda de leginkább arra várt hogy én megmondjam mit csináljom. Nevezhetjük tehetségtelenségnek is, azonban a mutatványra valószínűleg a késői ismerkedés nyomta rá a bélyegét. Aztán ki tudja…

Egy szó mint száz, kellemesen eltöltöttük a napot a Szarvas Tanyán, a küllembírálat is teljesen korrekt volt. Nyomokban sem tapasztaltam rosszindulatot Nexx-el szemben , nem voltak megjegyzések arra vonatkozóan hogy ő “csak” munkavonalú kutya, és hogy néz már ki… Hallottam más gazdáktól sztorikat hogy mi folyik a munkavonalas borderek tenyésszemléjén úgyhogy már a megelőző napokban gyúrtam rá mentálisan hogy a gúnyolódást hogyan fogom a fülem mellett elengedni. Szerencsére nem volt erre szükség, őszintén örültem ennek.

Ezt most megcsináltuk , még hátra van egy BH vizsga meg genetikai tesztek sora, ha azokat is abszolváljuk megnyílik a lehetőség rá, hogy Nexx fedezni tudjon.